Fastnålat

Hej! Den här instansen kommer sakteliga i ordning. Jag håller på att schasa ut Facebook ur mitt liv, och det verkade som ett naturligt steg att driva något eget i stället.

Visst finns redan några svenska instanser, men vad skadar det med ännu en? Det vore ju kul om det kunde ta skruv på någon av dem.

Än så länge är det bara jag här. Vill se att underhållet flyter först. Men snart så…

#svpol 

MEDBORGARMOTION. Talspråk är inte skriftspråk och över tid förändras ordens uttal betydligt snabbare än stavningen. Går detta för långt riskerar den talade svenskan att bli lika obegriplig, åtminstone för den med ett annat modersmål, som till exempel engelskan, franskan eller till och med danskan.

Ett modernt språk stavas som det låter och är därmed lättare både att lära sig och att prata när man redan kan det.

Jag yrkar därför
a) att sporten fotboll istället ska stavas FOPOLL, eftersom det redan är så alla säger,
b) att vi byter ett T till ett R i ordet debatt, så att man slipper koncentrera sig för att inte råka säga DEBARTARTIKEL,
c) att Svenska Akademien genom språkriktighetsbeslut byter partinamn på KD så att det stavas så som de flesta säger, dvs KISSDEMOKRATERNA, samt
d) att vi stryker anakronismen "rasism" ur ordboken och använder den moderna svenskans direkta motsvarighet BORGERLIGT BUDGETSAMARBETE.

Febern jag tog över från tvååringen börjar äntligen lägga sig. Det firar jag men en påminnelse om Regeringsrättens avgörande RÅ 1999:18, att kommunalrådens (och i förlängningen alla offentliganställdas) webbläsarhistorik och cookie-filer räknas som offentlig handling.

Have fun, kids!

lagen.nu/dom/ra/1999:18

Känner verkligen av att jag aldrig riktigt använt någon mikroblogg förut. Hur beter man sig? Hjärnan vill ha inlägg och kommentarsfält i stället.

I typ femton år har jag använt unika mejladresser för alla sajter, med hjälp av en catchall-regel på ett domännamn där jag är enda mottagare. Två fördelar:

  1. När någon sajt läckt uppgifter så märker jag det rätt snart. Upplägget med catchall innebär att t.ex. adressen mejl-frå[email protected]än inte lagras någonstans utom just hos Svenska spel. Så när det för tio år sedan började trilla in reklam för nätcasinon på den adressen kunde det bara vara från Svenska spel de fått adressen.
  2. När en adress läckt ut så byter jag ut den hos sajten den läckt från. Sedan är det bara spammare som har den gamla adressen. Så då kopplar jag den till rspamd, som använder alla mejl som kommer dit för att träna upp igenkänningen av spam. Och det är hysteriskt effektivt!

politik (tråd) 

Kanske är det där skon klämmer. Det är ganska lätt att hitta högerdebattörer som utgår från att att fattigdom som regel är frivilligt. När försäkringar minsann inte är några bidrag undrar jag om det inte är just den idén som spökar även till vänster. Vill man bekämpa klassamhället är det kanske lätt hänt att man i stället råkar propagera för sin egen samhällsklass, på bekostnad av någon annans.

Visa tråd

politik (tråd) 

Så hur blir det med försörjningsstödet? Ganska enkelt att reda ut, verkar det faktiskt. Det finansieras ju gemensamt och betalas bara ut till den som inte har råd med hyra, mat, kläder, tandvård och annat livsnödvändigt. De två första kriterierna är uppfyllda.

Frågan blir alltså ifall den som inte kan försörja sig gör detta frivilligt (som att skaffa barn) eller ofrivilligt (som att bli allvarligt sjuk). Svaret är väl ganska uppenbart. Försörjningsstödet är alltså en försäkring.

Visa tråd

politik (tråd) 

Att bli sjuk är däremot inte frivilligt, så sjukförsäkringen är en försäkring.

Gränsdragningen är visserligen litet luden. Vissa blir t.ex. arbetslösa av egen fri vilja genom att säga upp sig, men de får ändå a-kassa efter en liten väntetid. A-kassan beter sig alltså ibland som ett bidrag, men räknas ändå som en försäkring. Gränsen är inte helt skarp.

Visa tråd

politik (tråd) 

2. Bara de som drabbas av det försäkringen gäller får något tillbaka. Alla betalar alltså för sjukförsäkringen via skatten, men sjukförsäkringen betalar bara till den som blir sjuk.

3. Det som försäkringen gäller ska vara ofrivilligt. Omständigheter du av egen fri vilja försatt dig i berättigar inte till någon utbetalning.

Barnbidraget uppfyller t.ex. kriterierna 1 och 2, men eftersom det anses (i princip) helt frivilligt att skaffa barn är det ingen försäkring, utan ett bidrag.

Visa tråd

politik (tråd) 

Men ska försörjningsstödet verkligen räknas bidrag, inte försäkring? Jag har försökt ta reda på det, och det verkar som om definitionen av försäkring är så här:

1. Försäkringar finansieras gemensamt av försäkringstagarna. De betalar kontinuerligt ett mindre belopp (s.k. premie). Vissa försäkringar får du betalningsavier för, medan andra betalas via skatten.

Visa tråd

politik (tråd) 

Det är litet suspekt. Sjukförsäkringen är rimligtvis värd ett bättre försvar än att den inte alls är något bidrag.

Den andra grejen jag märkt är hur flera som gärna påpekar skillnaden mellan bidrag och försäkringar ändå inte lyckas upprätthålla distinktionen när det kommer till försörjningsstöd (dvs ekonomiskt bistånd enligt SoL eller "socialbidrag"). Försörjningsstödet brukar inte nämnas alls, eller så tas det till och med upp som exempel på bidrag.

Visa tråd

politik (tråd) 

För det första. När någon lägger stor vikt vid att försvara försäkringarna från att kallas bidrag, så kan jag inte låta bli att undra: Håller personen alltså med om att bidrag är fulare och sämre på något sätt? Varför annars detta stora fokus på ordvalet? Det kan ju knappast vara mer än en semantisk fråga, om man inte tycker att bidrag är sämre eller fulare på något sätt.

Är båda lika motiverade så borde det (åtminstone politiskt) inte spela någon större roll vad vi kallar det.

Visa tråd

politik (tråd) 

"Försäkringar är inte bidrag" sägs ibland på vänstra halvan, till synes för att försvara de allmänna försäkringarna från politiska angrepp.

Motståndarnas retorik går ofta ut på att först utmåla bidrag som dåligt och bidragstagarna som lata fuskare, och sedan vidga begreppet så att även t.ex. arbetslöshetsförsäkring eller sjukförsäkring räknas till bidragen. Således ska de bort! Den här dumma uppfattningen är förstås bra att säga emot, men jag tycker ofta att försvaret haltar.

För den som varken vill ge sig eller sova är litet fler saker möjliga. T.ex. fixa ett par redis-replikor som synkas över Ipsec, skripta replikeringen av några andra filer och till slut sparka igång en backup-MX. Firar framgången med grönt gränssnitt.

Hej! Den här instansen kommer sakteliga i ordning. Jag håller på att schasa ut Facebook ur mitt liv, och det verkade som ett naturligt steg att driva något eget i stället.

Visst finns redan några svenska instanser, men vad skadar det med ännu en? Det vore ju kul om det kunde ta skruv på någon av dem.

Än så länge är det bara jag här. Vill se att underhållet flyter först. Men snart så…

…näpp, inte en chans. Skulle behöva lära mig mycket mer om node.js än vad som får plats i skallen. Det får bli Mastodon. Dessutom känns det som att den modifierade översättningen blev rätt bra.

Visa tråd

Nöjd: Mastodon/Glitch, Matrix och WriteFreely är på plats.
Missnöjd: Lyckades inte bygga Misskey för att jämföra. Så okej, ett sista försök.

Servern kör ju både Matrix och Mastodon på port 443, så där tar relayd emot anslutningarna och ser till att de hos rätt tjänst. I teorin är det därmed onödigt att ha nginx framför Mastodon. Så när som på att nginx har en cache skulle relayd kunna göra samma jobb. Men så är det ju det där med cachen.

Visa tråd

Nu är det löst, efter ett felsökningsäventyr som gick så långt överstyr att jag nästan lyckades överge Glitch och installera Misskey i stället.

Kortfattat var felet att webbläsaren tyckte den pratade https, men Mastodon höll inte med eftersom relayd ansluter till nginx via vanlig http. Så jag fick säga åt nginx att luras. Vad nu den informationen kan vara till för glädje.

Visa tråd

Nästa krux: HTTP 422 när jag försöker logga in.

Google har jag redan lämnat, utom kanske Youtube, även om det där sista steget att faktiskt radera kontona inte vill bli av. I praktiken får man inget för sitt Google-konto som inte går att få någon annanstans.

Twitter var ännu enklare. Jag lyckades aldrig ens börja ordentligt.

Men att göra sig kvitt Facebook känns svårare nu när det är dags. Det har nästlat sig in och lagt beslag på alla relationer som ett socialt knark eller en sektmentalitet. Som om det bara är genom Facebook jag kan få någon kontakt med andra. Delvis är det väl sant också. Bara för att jag sticker kommer ju inte alla andra att skynda efter, utan de blir kvar i illusionen om sajtens sociala nödvändighet.

Kanske kan jag mjukstarta med att avsluta Instagram. Hysteriskt onödig sajt.

Visa äldre
krokodil.se

Välkommen ut i det fria! Krokodil.se är en litet hörn i ett världsomspännande öppet socialt nätverk som drivs ideellt – ett etiskt, icke-kommersiellt och reklamfritt alternativ till de stora amerikanska tjänsterna.